www.kuskethor.no

                                                                                      

Historikk:

Alt med rød skrift er linker.

 

Her kan du finne bilder og historier fra mitt liv med hester.

På slektsgården til Bestefar og hos onkel var det dølehester som gjaldt. Jeg elsket hester fra jeg var en liten gutt.

Åpningssermonien til Islandshest VM i Seljord 1997. Ruvine og Stigumronn i Trædal brystseler, beitedrag og en liten orginal trille fra Skien Vognfabrikk. Kusk Thor Juveth. Passasjerer Vigdis Finnbogadottir og ordfører Jon Kleivstaul. Foran går to skimmel- og bak to sorte Islandshester ridd av det Ridende Politi.         

Første gang i Norge, Nordfjordeid 1996: Fire premierte avlshingster i spann. Kusk: "kjørmestaren" Urban Roos, trener og hingstetester Thor Juveth, medhjelpere elever fra Fjordane Folkehøgskoles hestelinje. Hestene: hf. Gårdens Tico, vf. Myklalord, vs. Alm Faks, hs.Helgfin  Seler utlånt av Norsk Hestesenter. Hestene er bislet med stikktømmer fra Urban Roos. Vogn tilhørende Eid Fjordhestlag. Laget av Hest og Vogn, og rustet opp for firspann med god hjelp av Ivar Os.

 

Nytt firspann i konkurransekjøring: Knut Flaget, med sin flinke hestepasser og groom Elisabeth Curran Johansen, viste frem 4 kvalitets hester av dølahestrasen i dressur- og presisjonskjøring på Starum august 2007. Instruktører Urban Roos og Thor  Juveth. 

Tomas Eriksson har jeg hatt gleden av å arbeide for, det var en spennende og lærerik tid i Skåne. Her ser vi Thomas på Tjoløholms slott 1997, delta i en internasjonal kjørekonkuranse firspann, presentasjonen. Tjoløholm var en gang Sveriges største private stutteri. Her var  det også en kjøreskole for utdanning av kusker. Det er et meget vakkert sted, men desverre er heste fasilitetene ganske rasert. Vognmuseet er verd et besøk.

Dansestafett fra Bø i Telemark til åpningen av Landskappleiken i Rauland 22/6 1994. En tung tur for hestene med mye samlet skritt og sakte skritte tempo over flere dager, slikt krever trening! Hestene: vs. Dale Silja, hs. Ruvine, kadblodstravere med litt av det tidligere omstridte Sjur blodet, foran Dyrskuvogna. Kusk: Thor Juveth, medhjelper Arne Hegnastykket. Fele: Knut Buen 1. par dansere: Kapleiksgeneral Johan Vaa og leder i Rauland Dansarring Ester S. Bergene.

MESTERKUSKEN  Ulf Thoresen, hadde helt ekstreme ferdigheter som kusk, men var også svært hjelpsom med gode råd til en amatør i banen. Takk! 

Jeg har kjørt ca.100 totalisatorløp og vært så heldig å komme med til NM for amatørkusker på Forus. Jeg har fulgt Jettetor gjennom hans karriere, og selv om det har merket meg for livet, ville jeg ikke vært det foruten. Travsporten har    gitt meg mange gleder og gode venner. Mest av alt har jeg lært mye om effektiv og god trening og viktigheten av kvalitetsfôr til konkurransehester. Den har også lært meg at hesten kan være av god kvalitet selv om den ikke vinner så mye.

Arbeidskjøringen var min innfallsport til hestekjøring, den utdøende generasjonen av hestekarer hadde mye å lære fra seg. Jeg er akkurat gammel nok til å ha fått noe av det med meg. Den beste hesten i fåra var en god regel, der går Myrra  (en gave), ved hennes side sønnen og 3 pr. hingsten Veslefolen. Vi pløyer tung jord, men disse to kunne dra plogen.

Vinteren1981/82 kjørte vi ut 600 kubik m. fra begge sider av Nordbygdi i Seljord i bratt lende.

Bjørn Toverud lagde regler for skogshest konkurranse, Nationen og Jobu skulle sponse pengepremier på Hellerudsletta i juni 1985. Bjørn ville gjøre en demonstrasjon av konkurransen under hingsteutstillingen på Nordfjoreid, men ingen ville kjøre. Jeg spurte Nils Kverneland og han tilbød velvillig å låne ut sin    3-åring Myrhaugen. Myrhaugen var en fantastisk fjording, og gjennomførte demonstrasjonen med bravur, men da jeg la fra meg tømmene under av- og pålessingen, ble selv Nils nervøs, vi var tross alt på hingsteutstilling. Myrhaugen sto som en påle! Hingsten gjorde også en utmerket bruks- og travprøve, men ble ikke kåret (løse framknær), men Nils Kvernland ga seg ikke så lett. Året etter, i 1986 ble Myrhaugen godkjent for avl, men ikke premiert. Tilslutt endte han opp med en 2.pr., var vinner av NM  i skogskjøring et år, og han vant også Fjordhest NM med rytter/kusk Torbjørn Kverneland. Myrhaugen var den første fjordhesten som travet en kilometer  under to minutter (1.57,0). I dag er det ikke vanskelig å se at norsk fjordhestavl er Nils Kverneland en stor takk skyldig.

Ruvine var en hest av høy rang, men hun fant sin plass med fine signaler. Respekterte eller forsto ikke de andre hestene dette, så var hun ikke nådig. Gemyttet var helt fantastisk bra og hun var med på det meste en hest kan gjøre fra hadicapridning og rideskole til konkurransekjøring og firspann, men likte ikke å bli svett på travbanen. I arbeidskjøring eller for spisslede på isen var det noe   helt annet. Hun var rask fra start og da var det liksom gjort. Her vinner hun Bjerkebanens Damegruppes hoppeløp for kusk Magnus Helland. Slike hester er   det langt i mellom, får eller har du en så verdsett det.

         

Rikstoto har i disse dager  feiret sitt 25 års jubileum(2007). Når hæren la ned sin hestevirksomhet(?) og landbruksdepartementet sa fra seg ansvaret for alt hestehold. Åpnet heldigvis muligheten seg for å få til et landsomfatende hestespill, som idag går godt. RIKSTOTO er med å finansiere mye i heste Norge. Deriblandt Norsk Hestesenter som har overtatt Hærens Hesteskole Starum sin rolle og utviklet den videre.  

Liv II  T. 42  e. Trygg T. 4, i travkarjol. Kusk Gunnulf H. Staurheim Bø i   Telemark. Anno 1890.

Telemark Travforbunds Jubileumskjøring 1995 Rikstoto løp. Master for   hovedløpet Ruvine N-82-0049 e. Sjur Prinsen, i forbundets nyrestaurerte travkarjol. Kusk  Thor Juveth Seljord. Denne typen karjol var vanlig i bruk før     og rundt 1900 til travkjøring om sommeren, den egnet seg ikke på vinteren. Det gjorde derimot en "pneumatic culky" (sulky med luft/sykkelhjul), som kom med utelandske hester til Norge i 1892. Sylfiden II, helsøster til Liv II vant Avlsløpet for Norske Hester 1905 i denne karjolen. Deres mor Sylfiden,  regnes som en av stammødrene til den norske kaldblods traveren. Sylfiden ligger begravet under blodbøken i haven på Borgja Gård i Bø hvor jeg har drevet stall og bodd.  

Trenings giggene på Flyinge er ikke så mye ulike den gamle norske travkarjolen. Hesten er en svensk halvblod som gikk som høyre hest i paret til Kjørmestare Åke Henriksson i 1998, navnet husker jeg ikke. Kusk er Thor Juveth under kjøreprøven i dressur på Flyinge, etter en ukes trening med Åke.

Kusk Øystein Bakken(stallmester Starum), Kjell Stadheim og Thor Juveth ute å kjører par på Flyinge i herlige Skåne. For de som er hesteinteressert er Skåne stedet med aktiviteter av alle slag, flotte annlegg og hestesport på høyt nivå.

Åke Henriksson kjører firspann i en behagelig Achenbach vogn

I selekammeret og vognhuset på Flyinge var alt i orden og masse fint å se på, ja stedet har imponert meg hver gang jeg har vært der. Tømmkjøring av KG Svennson, ridning av Kyra Kyrklund og Peter Eriksson som er Tomas sin bror. Her lærer vi par forspenning fra grunnen av, Åke tenkte stabilt, men ikke trangt. Fra venstre med tømmer Olaf Nyby, Åke Henriksson, Thor Juveth, Torgeir Svalesen, og Grethe Lyngstad

Svarten (Kveims Lon e. Lon Best, u. Kveims Laila) senhøsten 1980 Tinnoset i Gransherad, Telemark (tung furu).

Svarten var en oppgitt traverhingst akkurat 4 år da jeg fikk han på prøve fra hestehandler Torvald Nordjordet i Morgedal. Spesiell, men veldig lærenem når ikke hormonene tok overhånd. En herlig liten hest med en fantastisk bydning og arbeidsvilje. Han lærte seg fort å gå på truger denne vakre snø rike vinteren (slitsomt). Her vel hjemme med et lass urterikt fjellhøy. Svarten var uren i travet og dyrlegene kunne ikke helt finne ut av det. Spatt ble til slutt diagnosen, han som så mange andre fikk på den tiden, ok. Etter to år i rolig arbeid travet  han som en klokke, men noen racer ble han aldrig. 

 

Gunnar Skjervheim

_______________________________________________________________________________________________________________

Thor Juveth © 2007