Nytt i 2009: 

  Alt med rød skrift er linker

 

 LANDSTEVNE PÅ STARUM

28-30 August 2009

Kjøresportens Grand Old Man, evigunge Arne Henriksen var stevnets speaker.

Tre Veteraner som har gjort mye arbeid for utviklig og opprettholdelse av norsk kjøresport. Fra venstre Arne Henriksen, Aud Røhne og Skoldulf Lihaug som i disse dager fyller 70 år, og  var overdommer for siste gang. Vi gratuler ham og takker dere alle for den store innsatsen.

Geir Nybråten er en arbeidsvillig og hyggelig banebygger som har gjort en stor innsats for sporten. Vi takker så mye. 

Svensker på besøk setter en bra standar for kjøringen, og det får vi være glad for selv om de forsyner seg godt av premiebordet.

Raskest av alle ekvipasjer i samtlige hinder, men mistet seieren i maraton grunnet  feil i skrittetappen.

Anette Flaget og Atlas vant utdanning klassen i dressur.

hestebilder.kuskethor.no

Lett ponni enspent dressur ble vunnet av Erik Holmin som kjørte  meget pressise veier med Cecila fra Løken.

Ståle Sagstuen vant lett klasse enspent hest med sin meget edle og vakre hest Felipp Spudalshøj

Den elegante ekvipagen Peter Carlson og Moonligt vant middels enspent og par.

Flere bilder fra stevnet finner du her:

hestebilder.kuskethor.no

 

Tradisjonsrike Bærum og Omegn Hestavlsforening 13/6 2009

Norske Hesteraser, ekstriør, vinkler og utvikling.

Kjørekurs.  

 

Proffesor Reidar Birkeland innledet kjørekurset med en gjennomgang av Norske Hesterasers utvikling, ekstriør og vinkler. 80 Års Jubilanten var opptatt av å se det positive fremfor det negative, og ta vare på bredden i avlsmaterialet på små populasjoner. Det er mye god kvalitet å ta vare på i de Norske Hesterasene!

 

 

Her er en link til Nordisk i Ypäjä i Finland

http://www.yes2009.fi/en/driving

Ingunn Finstad, Øivind Mikkelsen og Frank Wåland på vei til Nordisk i Finland. Lykke til!

Lady

Yri har tatt tak i kjøring denne våren og arbeidet regelmessig for at Tage skal få sitte på med den 20 år gamle Hannoveraner hoppa, som han er så glad i. Lykke til, håper vi får se dere i Dressurkjøring!  

Grimstad 1-3/5

 

Kurs Kinsarvik 24-26/4

 

 

 

Trening Jæren Kjøre & Rideklubb 17/4-19/4 på Lutsi Hestesenter

Aspøy Lisa og Ingrid skrittet av avslappet og rolig etter første økt og alt var bra. Ingrid glemte vel at hesten ennå ikke var trent for for- fraspenning med bare kusken tilstede, etter siste uhell. Dermed kom hesten borti strømtråden på gjerdet og skvatt til. Husk alltid og ha en god kusk i tømmene til hesten er 100% sikker, og du selv også er 100% sikker på at du mestrer situasjonen. For og fraspenning er de mest usikre momentene i kjøring. Det er en god regel at man alltid skal ha med seg en medhjelper under kjøring, må en gjøre det alene så ha tømmene over skuldrene under hele prosessen. Når du skifter side legger du tømmene over hestens rygg, tar tak i tømmen som går frem til bittet og bytter side, ved å gå forann hesten. Tar tak i tømmen på den andre siden og går tilbake til saletten, for igjen å legge tømmene over skuldrene og arbeide videre. Aldrig så galt at det ikke er godt for noe sa Bestemor. Aspøy Lisa roet seg fort, men hunden Tim elsker aktion og holdt det igang litt lenger enn nødvendig. Selv satt jeg med hest i hendene og merket igjen hvilken utrolig beroligende effekt stemmen har. Øivind, Martin og Einar var raskt på plass og Aspøy Lisa fikk en gjennomkjøring hun lærte mye av. Værst var det nok for Ingrid som var blitt trygg på kjøringen igjen, men hun er en tøff og flink jente som vi ser av dette bilde der hun igjen er tilbake på kuskebukken med det viktige smilet om munnen. Ingen god rytter uten og ha falt av noen ganger, ingen god kusk uten noen utflygerturer. Til mer erfaring jo mer mestrer en. Kjøring med hest er en røff sport.   

Oppstilling på midtlinjen før gammeldags trening med tempo og avstands reguleringer.

Cecilie har en fin kaldblodstraver med mye energi og fremdrift som viste at den med mye og rett trening kan bli en godt brukbar dressurhest.

Kjetil sin Freddi er litt ustabil i formen, men går lett og fint i hånden. Fire åringen er på god vei til å bli kjørehest. 

Linn Katrin og Heiden på diagonalen, rett og fin. Heiden har utviklet seg fint, blitt bedre til å rygge og stå i holtet, men sliter litt med å rette seg opp og bytte hånd. 

Annette er tilbake med den fine dølahoppen Stjerna som har vært skadet og bar preg av å ikke ha vært så mye trent.

 

Linda har fått en ny hest som kan bli riktig bra om den med en fin stabil hånd og trygghet kan bli fri for spenninger og løsgjort. Linda fikk mye hjelp av Øivind som har mye erfaring med dette problemet og selv har blitt en meget habil kusk.

 

Trening Jæren Kjøre & Rideklubb 27/3-29/3

Lisa har fått tak på kjøringen og Nikita blir mer og mer stabil.

Fire åringen Freddi har fått mer fremdrift og Kjetil kjørte greit igjennom et lett dresurprogramm.

Linn Katrin begynner å få Heiden 4 år, i stand til å gjennomføre et lett dressurproram på en tilfredstillende måte.

Mellomskritt C-M-B-E

Fikk ikke så godt bilde av Mina. Linda ble nok litt mer anspent og  fikk ikke frem det samme i hesten når hun kjørte programmet, som hun klarte  i starten av lekssjonen der ekvipagen arbeidet meget bra. 

 

NØTTERØ

Roy er fersk som hestekjører, men arbeider tålmodig og regelmessig etter gamle innkjørings prinsipper. Den unge Tinker hoppen og Roy har begge utviklet seg fint.  

Trening Jæren Kjøre & Rideklubb 27/2-1/3

 

Det er så man blir glad inni seg når en opplever en slik fin ekvipasje og vet hva som ligger bak av hendelser, tålmodighet og Arbeid

Det er pause og alle retter sin oppmersomhet mot Øivind som er svært hjelpsom, og gjerne deler sine erfaringer og kunnskap med andre.

14 ekvipasjer deltok på treningen hvor dressur momenter sto i fokus. Flere viste fin fremgang, spesielt Nikita for sin kusk Lisa.

Kjetil har strevd litt med bydningen(fremdriften) til Freddi etter han ble kastrert. På søndagen ble det krevd litt mer av Freddi og det så ut til å hjelpe.

 

GRENFAGKONFERANSE KJØRING 2009

TRENER CECILIA QVARNSTØM

NORSK HESTESENTER

STARUM 

Cicilia kjører Kneist en vakker fjording som jeg husker godt fra de utvida bruksprøvene for hingster av norsk rase. 

 Kjøresportens entusiaster fra urtid til nokså nye var samlet til Grenkonforanse og clinique med Cesilia Qvarnstrøm 

Gledelig stor deltagelse av kusker og trenere i vårt ikke for store sports kjørehest miljø. Rundt 50 stykker fikk oppleve en dyktig og engasjert trener som fikk formidlet sin kunnskap på en forstålig måte. Cicilia tok for seg hestens utviklingstrinn og bygget sine gode øvelser på klasiske prinsipper.

Når den avslappede "samtale sitsen" i holtet er såpass bra er jeg sikker på at norsk kjøresport vil vokse videre. Har du en god balansert hest søm er stø, bare prøv. Men vær tålmodig og du vil oppleve hvor fantastisk det er å kjøre Hest.

En stabil og følsom hånd skal avspeile bredden på hestens munn om hesten er velkjørt og tømmen skal løpe direkte til hånden. 

 Positivitet og beröm (ros) til rett tid er veien kusken må bruke, men også si i fra når en ikke er fornøyd. Husk at stemmen er en meget viktig og lovelig hjelper for kusken. En gammel regel er at man skal høre hest og vogn før kusken. 

 Marianne og flere anndre fikk hesten sine i en lavere form og vi så hvordan muskelaturen i nakke, rygg og bakpart begynte og arbeide samtidig som løsgjortheten ble bedre.

Wenche hadde med seg en nokså fersk hest som viste seg frem på en fin måte.

 

 

Thor Juveth © 2007

www.kuskethor.no